Λίγα λόγια για τον Δήμο Παγγαίου

  • Αρχική
  • Γνωρίστε τον Δήμο Παγγαίου

Ο Δήμος Παγγαίου είναι δήμος της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Προέκυψε από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Παγγαίου, Ελευθερών, Ορφανού, Πιερέων και Ελευθερούπολης. Η έκταση του Δήμου είναι 698,01 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 32.085 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έδρα του δήμου είναι η Ελευθερούπολη. Κατέχει το κεντρικότερο και το πλέον δασωμένο τμήμα του γνωστού χρυσοφόρου κατά την αρχαιότητα Παγγαίου όρους, από όπου πήρε και το όνομά του.

Ο Δήμος Παγγαίου διαιρείται σε 5 «δημοτικές ενότητες», οι οποίες αντιστοιχούν στους 5 καταργηθέντες δήμους. Οι Δημοτικές ενότητες Παγγαίου, Πιερέων, Ελευθερών, Ελευθερούπολης και Ορφανού.

Κάθε δημοτική ενότητα διαιρείται σε «κοινότητες», οι οποίες αντιστοιχούν στα διαμερίσματα των καταργηθέντων ΟΤΑ. Οι σημερινές κοινότητες του Δήμου, ήταν αυτόνομες κοινότητες και δήμοι πριν την εφαρμογή του προγράμματος Καποδίστρια.

Ο Δήμος Παγγαίου κατέχει το κεντρικότερο και το πλέον δασωμένο τμήμα του Παγγαίου όρους. Στην αρχαιότητα υπήρχαν εκεί ορυχεία χρυσού και αργύρου.

Ο Δήμος Παγγαίου είναι ένας προορισμός ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος και απίστευτης ομορφιάς.

Προσφέρει δυνατότητες για διακοπές, μα και μικρές αποδράσεις όλες τις εποχές του χρόνου.

Είναι βέβαιο ότι θα σας μαγέψουν:
ένα από τα όμορφα βουνά της χώρας το χρυσοφόρο, μυθικό Παγγαίο, αγαπημένος προορισμός φυσιολατρών και ορειβατών, οι καθαρές θάλασσες, οι δαντελωτές ακρογιαλιές, τα μοναστήρια και οι αμέτρητες εκκλησίες, η μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά, τα πλούσια λαϊκά δρώμενα, τα γραφικά χωριά, οι ιαματικές πηγές και οι φιλόξενοι κάτοικοι με την ιδιαίτερη αισθητική και κουλτούρα.

Αυτά, είναι λίγα μόνο από τα πλεονεκτήματα του Δήμου Παγγαίου.

Είναι ένας τόπος ξεχωριστός μα και μοναδικός, όπου ο επισκέπτης όλες τις εποχές του χρόνου είναι βέβαιο ότι θα αφεθεί στη μαγεία του.

Η πρόσβαση στο Δήμο είναι εύκολη, μέσω της Εγνατίας οδού αλλά και των δύο σύγχρονων αεροδρομίων:
το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης και το αεροδρόμιο "Μέγας Αλέξανδρος" της Καβάλας.

Copyright © 2021 #Visit Pageo. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.